Museum Voorschoten

Al jaren is het Museum Voorschoten gehuisvest in een pittoreske pandje met de fraaie gevel in het historische centrum van het dorp. Maar binnen was het gebouw niet geschikt als museum. Het was donker, benauwd en het nodigde niet uit om binnen te komen. Het museum was toe aan een forse ingreep om beter aan te sluiten aan het dorp, haar bewoners en aan nieuwe bezoekers.

Opgave

Er werden al geruime tijd plannen gemaakt voor een verbouwing.
Het voorstel van SPR. architectuurstudio om het museum meer op de straatzijde te richten en een vide te introduceren werd door alle partijen omarmd. Ruimtelijke visualisaties verbeeldden al in de planfase wat het creëren van licht, lucht en ruimte in het huidige pand kon opleveren. Mede hierdoor konden fondsen voor de verbouwing worden vrijgemaakt.

Door de vide is de oorspronkelijke balkenstructuur van het monumentale pand zichtbaar gemaakt. Het pand ademt daardoor een open sfeer en verwelkomt de bezoeker. Vanuit de entree is door een glazen wand zicht op de tentoonstellingsruimte. Hier zal permanent een selectie te zien zijn uit de eigen collectie. Daarnaast zijn er regelmatig thematentoonstellingen.

In 2014 werd de verbouwing door de burgemeester feestelijk geopend.